Új helyszínen, változatlan elkötelezettséggel - Beszámoló a Gyógyszerészek XXVII. Országos Kongresszusáról
A szokásos, szikrázóan napsütéses időben került sor a szakma idei legfontosabb találkozójára, amelyet új helyszínen, a budapesti Bálna Kulturális Központban rendeztek meg október 6–8. között. A kongresszus egyik központi témája – érthető módon – a hamarosan induló e-recept rendszere volt.

A Bálna két szintjén berendezett, tágas kiállítói tér a korábbi évek zsúfoltságát küszöbölte ki. Az 58 kiállító között ismét ott találhattuk az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, amelynek tisztifőgyógyszerészei készséggel álltak az érdeklődők rendelkezésére. A viszonylag kis előadóterem pedig a szokásosnál is családiasabb hangulatot biztosított a gyógyszerészetet érintő, aktuális újdonságok és problémák megismerésére és megbeszélésére.

Péntek

A rendezvény első napja rögtön egy fajsúlyos előadással kezdődött: dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója a XXI. századi gyógyszerészet kihívásairól beszélt, valamint az átalakuló környezetben a változás/változtatás szükségességére hívta fel a figyelmet. Részletesen ismertette intézetének innovatív lépéseit, illetve a patikaműködtetés ellenőrzésével kapcsolatos alapvetéseit.

Ezt követően – dr. Kiss István sajnálatos, betegségből adódó távolléte okán – dr. Mikola Bálint lépett a pódiumra. A MOSZ elnöke az egyik legnagyobb kihívásnak a hivatás, a szakma és a gyógyszerészet kereskedelmi vetülete egyensúlyának a megteremtését tartja. Az előadó nemzetközi kitekintésben mutatott rá a gyógyszeres terápia kapcsán felmerülő feladatokra és az aktuális trendekre.

A délelőtt a 2017-es Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám pályázatok értékelésével folytatódott. Meghívott vendégként Győrfi Pál beszélt az egészségügyi kommunikáció jelentőségéről. Az OMSZ szóvivője szerint a kommunikáció építi ki a szakember és a beteg közötti bizalmat, ami pedig a jobb együttműködés és a gyógyulás esélyeit javítja.

A MOSZ koordinálásával, a Roche Magyarország Kft. támogatásával és a Nero Solution szervezésében megvalósuló kezdeményezés immár hetedik éve szólítja meg a mindennapi munkájuk mellett a szakma fejlesztésén dolgozó gyógyszerészeket. Dr. Mike László országos tisztifőgyógyszerész a pályázatok elbírásának szempontjait ismertette, majd elmondta: idén, ha lehet, a korábbiaknál is színvonalasabb pályamunkák érkeztek be.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Elismerések

Az Év Gyógyszerésze 2017-ben: Kocsisné dr. Balogh Anikó (Málnalevél Gyógyszertár, Kismaros)
2. helyezett: dr. Kovács Erzsébet (Kenézy Gyógyszertár, Debrecen)
3. helyezett: dr. Balassa Katalin (Szigethy-Gyula Gyógyszertár, Kaposvár) és dr. Légrádi Péter (Medicina Patika, Budaörs)

Különdíjat kapott:
Dedinszky Csabáné dr., a Novodata Zrt. gyógyszerész-igazgatója

Dicséretben részesült:
Dr. Dobos Józsefné dr. László Erika (Szent Margit Gyógyszertár, Jászárokszállás)
dr. Dér Péter (Kígyó Gyógyszertár, Mogyoród)
dr. Birinyi Péter (Mikszáth Gyógyszertár, Budapest)

*

A lakosság szavazatai alapján a Kedvenc Patikám pályázat nyertese: a budapesti Cédrus Gyógyszertár.
2. helyezett: Főnix Patika, Polgár
3. helyezett: Aranyszarvas Gyógyszertár, Tab

*

Gyógyszerészetért életműdíjban részesült:
Prof. dr. Kiss István egyetemi tanár, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke
Dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország igazgatója

*

A MOSZ Ifjúsági Fóruma idei győztese: dr. Somogyi Orsolya (Patika 52 Gyógyszertár, Rácalmás)
Különdíj: dr. Varga Eszter (Bojtorján Gyógyszertár, Debrecen)

------------------------------------------------------------------------------------------------------

A péntek délután első felében nemzetközi és hazai gyógyszerészfórumra került sor az amerikai Tennessee állam egyetemeinek gyógyszerész-oktatói és az Európai Alkalmazott Gyógyszerészek Szövetsége képviselőinek részvételével.

A kongresszus visszatérő vendége, L. B. Brown professzor az amerikai gyógyszerészetben alkalmazott telekommunikációs eszközökről és távgyógyítási lehetőségekről tartott előadást. Debbie C. Byrd az opioid-túladagolás egyre növekvő trendjére és az egyéb gyógyszer-függőségek veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Larry D. Calhoun az egyetemével együttműködő orvos- és gyógyszerész-oktató centrumokat mutatta be. Ulrike Mayer, az Osztrák Alkalmazott Gyógyszerészek Szövetségének munkatársa azt a WHO-projektet ismertette, amely a gyógyszerek hatóanyagnevükön történő nyilvántartása és alkalmazása mellett kampányol.

Serge Caillier egy olyan versenyről számolt be, amelyen a francia gyógyszerészképző helyek hallgatói mérték össze tudásukat, rátermettségüket a vényköteles szerek expediálása terén. Anita Weidmann egy Skóciában zajló, posztgraduális klinikai gyógyszerészi kurzust ajánlott a résztvevők figyelmébe. Piotr Merks egy olyan beteg-edukációs módszert mutatott be, amelyben a gyógyszeres dobozokon megjelenő piktogramok segítik a pácienseket a készítmények helyes alkalmazásában.

A blokk zárásaként amerikai gyógyszerészhallgatók ismertették a magyar közönség előtt hazájuk képzési rendszerét és a fiatal gyógyszerészek elhelyezkedési lehetőségeit.

A délutáni program befejezéseként a MOSZ Ifjúsági Fórumának versenyelőadásaira került sor. Dr. Rixer Mária elnök megnyitó szavait követően öt prezentáció hangzott el. Az első helyezett dr. Somogyi Orsolya, a rácalmási Patika 52 Gyógyszertár munkatársa lett (Étrend-kiegészítőiről és egészségi kockázatairól kérdezze meg gyógyszerészét! című előadásával), a zsűri különdíját pedig dr. Varga Eszter, a debreceni Bojtorján Gyógyszertár munkatársa kapta (A gyógyszerész lehetőségei a mellékhatások csökkentésére című előadásáért).

Az egybegyűltek végezetül az amerikai tanulmányútról hazatért magyar hallgatók beszámolójának lehettek szem- és fültanúi.

Szombat

A rendezvény középső napja szokás szerint a szakmapolitika jegyében telt. A Molnár Antal Zeneiskola diákjainak és tanárainak hangulatos kamarakoncertjét követően először az elismerések átadására került sor. Ebben az évben ketten kaptak Gyógyszerészetért életműdíjat: prof. dr. Kiss István egyetemi tanár, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke a gyógyszerészek naprakész tudásának fejlesztéséért, és dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország igazgatója a gyógyszerészi tevékenység társadalmi elismertségéért tett erőfeszítéseiért.

A szombati előadások – immár hagyományos módon – a lehető legtágabb perspektívából indulva jutottak el a mindennapi gyógyszerészi feladatokig és gyakorlatig. Dr. Bogár László professzor, egyetemi tanár néhány globális trendre, a világhatalmi egyensúly felborulására és a demográfiai kihívásokra mutatott rá.

Dr. Kaló Zoltán, az ELTE tanára a hazai egészségügy aktuális helyzetét vette górcső alá, kiemelve, hogy néhány meghatározó mutatóban nemcsak az európai államok legnagyobb részétől, de a Visegrádi Négyek átlagától is el vagyunk maradva. A gyógyszerészet kapcsán kitörési pontként a gyógyszerészi gondozás fejlesztését, a klinikai gyógyszerészet kiterjesztését, valamint az aktívabb egészségpolitikai szerepvállalást nevezte meg.

Dr. Mike László a tisztifőgyógyszerészi munka koncepcionális újratervezéséről beszélt. Mint mondta, át kívánják gondolni a tárgyi, építészeti és személyi feltételeket, valamint a nyilvántartások ésszerűsítését. Az ügyelet kérdését is napirenden tartják, határozott és következetes fellépésükkel pedig a normakövető kollégákat, a szakma tisztaságát kívánják szolgálni.

Dr. Major Ferenc, a Béres Rt. vezérigazgatója előadásában a páciensek öngyógyszerelésének egyre növekvő trendjére fókuszált. Arra a következtetésre jutott, hogy ezen a területen egyre hangsúlyosabb szerephez fognak jutni a gyógyszereknél kevésbé szigorú engedélyeztetési eljárással piacra jutó étrend-kiegészítők.

Dr. Bertalan Lóránt, az ÁEEK szakértője az e-recept bevezetése kapcsán felmerülő problémákról, lehetőségekről és a rendszer nyújtotta előnyökről beszélt. Mint megtudtuk, a kongresszus időpontjában a gyógyszertáraknak már a 85 százaléka regisztrált a rendszerbe, azt azonban sokan nem tudták/elfelejtették, hogy a fiókpatikák kapcsán külön meg kell tenni ugyanezt.

A délutáni szekció első előadójaként Lukácsné dr. Fodor Enikő, a MOSZ alelnöke az eddigieknél gazdaságosabb patikaműködtetés lehetőségeit vette sorra, rámutatva, hogy a megfelelő internetszolgáltató vagy a legkedvezőbb szállítói szerződés kiválasztásához némi utánajárásra és döntések sorozatára van szükség.

Dr. Küttel Sándor, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke előadásában a patikai gyógyszerár-fixesítés problematikája került terítékre. Álláspontja szerint a piaci szereplők közötti verseny korlátozásával általánosan romlana az ellátás színvonala.

Dr. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója elsőként egy nemzetközi prognózist ismertetett, amely szerint a magyarországi gyógyszerforgalom az elkövetkező időszakban évi 3 százalék körül fog növekedni, és ezen belül, ha lassan is, de egyre hangsúlyosabbá válik a nem vényköteles termékek részaránya. Ezt követően az előadó a közeljövő trendjeit, a modern egészségügyi technológiák fejlődését ismertette.

„Ha huszadik századi fejjel gondolkodunk, akkor a XXI. században nem járhatunk sikerrel!” (A Mercedes vezérigazgatója)

Dr. Simon Kis Gábor előadásában izgalmas ívet vont a múlt század elejének nagypolitikájától a közelmúlt gazdaság- és egészségpolitikáján át a jelen gyógyszerpolitikájáig.

Dr. Hagymási Miklós, a Patella Kft. igazgatója a gyógyászati segédeszközök patikai forgalmazásának még kiaknázatlan lehetőségeit hangsúlyozta, rámutatva, hogy a gyógyszertárakban kapható ilyen termékek jellemzően az alacsony áru, és így minimális árrésű GYSE-k közül kerülnek ki.

Dr. Vecsernyés Miklós, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja a gyógyszerész-szakképzés aktuális helyzetét és átalakításának várható irányát mutatta be. Mint mondta, 2025-től valószínűleg törvény írja majd elő, hogy patikát kizárólag csak szakgyógyszerész vezethet. A változás az 1975. január 1. után született kollégákat érinti.

A délután következő blokkjában Dedinszky Csabáné dr., a Novodata Zrt. gyógyszerész igazgatója és Kiss András, a Quadro Byte Zrt. üzletág-igazgatója beszélt az e-recept rendszere bevezetésének informatikai hátteréről, a minél zökkenő-mentesebb átállás feltételeiről. Ezt követően Ugrai Péter, a MEDIGEN Zrt. vezérigazgatója ismertette a Patikanet rendszerét.

A szakmai előadások zárásaként dr. Marjai Tamás, a HGYSZ szakmai igazgatója a patikáknak a gyógyszerek visszavételével kapcsolatos kötelességeit és lehetőségeit vette sorra. Az e-recept pilot projektjében részt vett újpesti Pharma Patika személyi jogos gyógyszerésze, dr. Biczó Ágota a tesztidőszak tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Több kollégát is megnyugtatott azon kijelentésével, miszerint 2018 végéig a betegek csak a papíralapú vény birtokában juthatnak hozzá a számukra felírt receptköteles gyógyszerekhez, és a tb-elszámolás alapját is ez a dokumentum képezi.

Dr. Gutay Tibor, a Magyar Gyógyszerészi Kamara titkára a fiatal gyógyszerészek szerepvállalásának lehetséges terepeit ismertette. Az egyik ilyen a patika képviseletében a népegészségügyi programokban való részvétel, a másik a területi szervezetek munkájába való bekapcsolódás. Végezetül dr. Fischer Anna, az MGYK Budapesti Szervezetének elnökségi tagjaként arról beszélt, hogy fővárosi csoportjukban mindezt hogyan, milyen programokkal kívánják megvalósítani.

Vasárnap

A gyógyszerészkongresszus utolsó napján – ahogy azt megszokhattuk – elsőként a gyógyszertár-működtetés jogi és gazdasági környezetét tekintették át a meghívott előadók. Juhász Katalin auditor, könyvvizsgáló és dr. Maklári Zsolt jogi szakértő az aktualitások ismertetését követően készségesen válaszolt a résztvevők által feltett kérdésekre. A GYOK 2017 programja ezt követően a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége közgyűlésével zárult.

Tudásbővítés és kikapcsolódás

Ebben az évben is komoly tömeget vonzottak a patikai rendszergazda cégek által tartott konzultációk, a plenáris ülések szünetében pedig izgalmas cégelőadások színesítették a rendezvény programját. A Patika Magazin estjén Szulák Andrea és Ungár Anikó produkciója garantálta az önfeledt szórakozást, a szombati hivatalos programot követően pedig kivilágított Budapest fényeinél, a Duna vizén került sor az ünnepi fogadásra.

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2017-10-09