Tavaly havonta tízmilliárd forintot költöttünk vényköteles gyógyszerekre
Ám nemenként és megyénként komoly eltéréseket láthatunk. A kor előrehaladtával nő a gyógyszerfogyasztás, írja a Világgazdaság.
Tavaly 140-150 millió receptet váltottak ki a betegek, és havonta tízmilliárd forintot költöttek gyógyszerre. A gyógyszerfogyasztás megoszlása a megyék és régiók között nagyjából kiegyenlített. Megyék tekintetében 8 százalékos a legnagyobb különbség, a magyarországi régiókat vizsgálva pedig 15 százalékos a legnagyobb eltérés – derült ki az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) jelentéséből. A legtöbb gyógyszert Baranya és Tolna megyében szedik a betegek, majd a rangsort Békés és Csongrád megye követi, a legkevesebbet pedig a Pest megyeiek költik vényköteles készítményekre.

Ha a megyéket vizsgáljuk a nemek tekintetében, az látszik, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legmagasabb a különbség a nők és a férfiak gyógyszerszedése között, 40 százalékos. A legkisebb különbséget Győr-Moson-Sopron megyében mérték, itt csak 21 százalékkal szedtek több pirulát a nők, mint a férfiak.

A kor előrehaladtával egyre több gyógyszert szednek a magyar betegek. A 75–79 éves korcsoport kétszer annyi pirulát vesz be, mint az 55–59 évesek. A gyógyszerfogyasztás jelentősen a 65 év felettieknél ugrik meg. Míg az 5–14 éves korcsoportban az egy főre eső gyógyszerfogyasztás terápiás napjainak száma 56 nap, addig a 65 év felettieknél ez 1368 napra nő.

Forrás: Világgazdaság Online
Kelt: 2017-08-03