Napi problémákat okoz Magyarországon a gyógyszerhiány
A Magyar Nemzet szerint hiába kommunikálja a gyógyszerhatóság, hogy biztosítva van a betegek hazai ellátása, valójában több, életminőséget meghatározó termékből is hiány van.
Ráadásul ez évek óta fennálló probléma, ami komolyan megnehezíti a betegek és a gyógyszerészek mindennapjait – mondta a lapnak Patrik Zsuzsanna szakgyógyszerész.

Csak idén 168 termék került fel a hatóság azon listájára, amelyen az ideiglenesen vagy tartósan hiányterméknek minősülő gyógyszerek szerepelnek. Nem könnyű ellenőrizni azt sem, hogy a szedett terméknek mi a megfelelő helyettesítője. A hatóság honlapján elérhető listák ugyanis távolról sem hiánytalanok. A mai napig nem szerepel például a listában a zöld hályogra felírt Cosopt Uno szemcsepp, amellyel kapcsolatban nemrégiben arról számolt be lapunk: akadozik az ellátás, a gyártó csupán a tényleges szükségletek kétharmadát tudja fedezni. Az OGYÉI honlapján elérhető egy úgynevezett helyettesíthetőségi lista, amelyen megtalálható, hogy mely gyógyszereknek ugyanaz a hatóanyaguk. Azonban ez május 2. óta nem frissült, hiába kerül fel azóta 37 új termék a másik, gyógyszerhiányos listára.

Az április 25-ei budaörsi raktártűz óta egyébként több mint hatvan gyógyszert vezettek fel a hiánylistára, de ezek közül több esetben a forgalmazás vagy a gyártás megszüntetése volt a regisztráció oka.

Forrás: Magyar Nemzet
Kelt: 2017-06-06