A magánegészségügy hazai sikerének okai
A Szinapszis Piackutató Kft. budapesti lakosok körében végzett felmérése szerint 2014 és 2016 között jelentősen bővült az itthoni piac, és sokat romlott az állami egészségügy megítélése.

A magánegészségügyi szolgáltatások igénybevétele ma már itthon sem csak a gazdagok kiváltsága. A Szinapszis Piackutató Kft. felmérésének adatai szerint 2014-ben a budapestiek 49%-a, míg 2016-ban már 60%-uk vett igénybe valamilyen magánegészségügyi szolgáltatást.

De mi az oka annak, hogy ma már Magyarországon is egyre többet bízzák magukat inkább a magánintézményekre?

• Azok közül, akik időnként a magánszektort választják, 47% legszívesebben csupán a kötelező 6930 forintos minimum járulékot fizetné az OEP felé, és többé egyáltalán nem venné igénybe az állami egészségügy szolgáltatásait. A megkérdezettek 32%-a a jelenleg fizetett járulékok mellett is hajlandó fizetni a magánegészségügyi szolgáltatásokért, és csupán 21% maradna teljes mértékben az állami ellátás és az OEP-nek fizetett járulék mellett.

• A betegtájékoztatásra szánt idővel jelenleg csupán a betegek 42%-a elégedett az állami egészségügyben. A betegekre szánt idő a fiatalok körében különösen fontos szempont. A megkérdezettek elvárnák, hogy az orvos körülbelül 24 percet fordítson a páciens pontos tájékoztatására.

• Azok, akiknek határozott véleménye van az állami, illetve a magánegészségügyi szolgáltatásokról, úgy vélik, hogy a betegjogok a magánszektorban lényegesen jobban érvényesülnek.

• Az állami rendszerben szinte kivétel nélkül hosszúak a várólisták, és a hálapénz rendszer is tovább ront az állami ellátás megítélésén. A megkérdezettek többsége egyetért abban, hogy azért fizet az OEP-nek, hogy ne kelljen még egyszer fizetni máshol. Azonban, ha a megfelelő állami ellátásért hálapénzt kell adni az orvosnak, úgy a magánszolgáltatók plusz szolgáltatásaiért megéri többet fizetni.

• Az orvosok csupán 21%-a érzi úgy, hogy a páciens valóban biztonságban van a kórházi, klinikai ellátás során. Az állami egészségügyben az orvosok olyan állapotokkal szembesülnek, hogy sokszor nem érzik betegeik biztonságát garantáltnak.

Forrás: Szinapszis Kft.
Kelt: 2017-05-23