Akadozik egy a glaukóma kezelésére alkalmazott gyógyszer ellátása
A Cosopt Uno szemcsepp ellátása akadozik – tájékoztatta a készítményt forgalmazó cég, a Santen OY az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet.
Ennek oka egy kb. másfél hónapja fennálló európai globalizációs problémára vezethető vissza. A szűkített gyártáskapacitás miatt európai szintű központi készletelosztás történik, s minden ország egy központilag meghatározott mennyiséget kap a készítményből. Ezt a mennyiséget az anyacég rendszeresen és kiszámíthatóan küldi a hó elején Magyarországnak is, viszont ez a tényleges szükségleteknek csak a 2/3-át fedezi.

Az OGYÉI arra kéri a gyógyszerészeket, hogy a kielégítő gyógyszerellátás érdekében ne készletezzenek, csak a tényleges szükségleteknek megfelelően, felírt vény birtokában rendeljenek a nagykereskedőktől.

Amennyiben a betegek számára a Cosopt Unohoz való hozzájutás késleltetetten történne, – kezelőorvosukkal való konzultáció alapján – ugyanilyen hatóanyagú, más kiszerelésű szemcsepp, vagy hasonló indikációs körben alkalmazható egyéb, tartósítószer-mentes szemcsepp elérhető. A glaukómás betegek terápiája folyamatosan biztosítható Magyarországon.

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2017-05-19