Szakmai szabályok és főbb ellenőrzési szabályok 2017.
Tisztigyógyszerészi ellenőrzéssel kapcsolatos tájékoztatás
Kedves Kollégák!

Az elmúlt időszak ellenőrzései kapcsán alábbiakban tájékoztatjuk Önöket azokról a gyógyszertári tevékenységekről, amelyekre a tisztigyógyszerészek a gyógyszertárak hatósági ellenőrzése során kiemelt figyelmet fordítanak.

A megrendelt gyógyszerek bevételezése, készletnyilvántartása. A gyógyszertárnak naprakész készletnyilvántartással kell rendelkeznie. A gyógyszerek forgalmazása során valamennyi gyógyszert az elektronikus készletnyilvántartó és elszámoló gyógyszertári programba kell bevételezni és onnan kiadni.

A gyógyszerek tárolása és kiadása. A gyógyszertárban a beteget a gyógyszertár készletéből kell ellátni. A gyógyszertár készletei nem helyezhetők ki, nem adhatók bizományba, a gyógyszert a gyógyszertárban kell tárolni.
Járóbeteg ellátás keretében a gyógyszert a betegnek a gyógyszertárban kell megkapnia.

Vényköteles gyógyszer vény nélküli kiadása, az ilyen kiadások nyilvántartása.

Vényköteles gyógyszerek megrendelőlapra történő kiadása. Magyarországon megrendelőlapra vényköteles gyógyszer egészségügyi ellátásra engedéllyel rendelkező magyar egészségügyi szolgáltatónak adható ki. Külföldi egészségügyi szolgáltató részére megrendelőlapra (külföldi megrendelőlapra) nem lehet gyógyszert kiadni.

Fokozottan ellenőrzött szerek nyilvántartása. Kábítószerek és pszichotróp alapanyagok (K1, K2, P2, P3, P4) valamint ezeket az anyagokat tartalmazó vényköteles gyógyszerek készletezésére, nyilvántartására és kiadására vonatkozó szabályok.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a fentiekben megfogalmazott szaktevékenységek nem kizárólagos ellenőrzési területek és szempontok, hanem fokozott figyelemmel kerülnek vizsgálatra. Mindezeken túl valamennyi szakmai szabály betartásának és alkalmazásának ellenőrzése a tisztigyógyszerészi felügyelet mindennapos gyakorlata.

Szíves tájékoztatásul küldjük a 2017. évre vonatkozó ellenőrzési tervünket, amely ide kattintva letölthető.

Budapest, 2017. április 4.

dr. Mike László
országos tisztifőgyógyszerész
Forrás: OGYÉI
Kelt: 2017-04-05