Havi tízmilliárdot hagyunk a gyógyszertárakban
A vényköteles gyógyszerekre havi tízmilliárd forintot költöttek tavaly a magyarok – árulta el a patikaköltések összegét az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A legtöbb gyógyszert a szív- és érrendszeri betegségekre írják fel az orvosok, írja a vg.hu
A lap szerint évi 170 millió receptet váltanak ki a gyógyszertárakban, ebből 140-150 millió recept tb-támogatott. A legtöbbet, 16 milliárd forintot az idősek, a 65–69 éves korosztály költi gyógyszerre, és Magyarországon a betegségcsoportokat tekintve a szív- és érrendszeri betegségekre írják fel a legtöbb gyógyszert. Evente ezekre a szerekre több mint 35 milliárd forintot költ a lakosság.

A támogatott készítmények esetében az elmúlt három évben a gyógyszerforgalom 3,3 százalékkal nőtt. Az egy betegre jutó átlagos tb-támogatás összege évente 42 500 forint körül van.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatai szerint ma 2312 közforgalmú gyógyszertárnak van működési engedélye Magyarországon. Emellett 677 fiókgyógyszertár és intézeti gyógyszertár is van, 2014-ben hét, 2015-ben kettő, 2016-ban pedig három közforgalmú gyógyszertár nyílt meg. Hazánkban az Alföldön és Észak-Magyarországon (39,4 százalék) költik a legtöbbet orvosságokra, a Dunántúlon (31,4 százalék) és Közép-Magyarországon (29,2 százalék) pedig valamivel kevesebbet.

Forrás: Világgazdaság Online
Kelt: 2017-03-16

Kapcsolódó cikkek:
Újabb jelentős beruházás Gödöllőn a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cégétől
Évről évre többet költ gyógyszerre a lakosság
Összefüggést találtak egyes herpeszvírusok és az Alzheimer-kór között