Tájékoztatás meningococcus vakcinák ellátási helyzetével kapcsolatban
A jövő hétre megoldódik a Meningococcus B vakcina átmeneti hiányával kapcsolatos ellátási nehézség – tájékoztatja az OGYÉI a lakosságot.
A Magyarországon forgalomban lévő Meningococcus elleni vakcinák zöme beszerezhető, pillanatnyilag gyártáskapacitási nehézségek miatt egyedül a Meningococcus B (Bexsero) elleni oltóanyag esetében van átmeneti termékhiány.

Az ellátás zavartalan biztosítása érdekében az OGYÉI több gyógyszer-nagykereskedővel felvette a kapcsolatot, arra kérve a cégeket, hogy keressenek külföldi forrásokat és nyújtsanak be kontingens behozatali engedély kérelmet a hiányzó Meningococcus B elleni vakcinák behozatalára, hogy a magyarországi jelenleg extrém mértékű igényeket ki lehessen elégíteni. Az egyik nagykereskedő szállítmánya már e hét végére beérkezhet, két másik gyógyszerforgalmazó cég is talált forrást, a jövő hét elején várható újabb vakcina szállítmány.

Az agyhártyagyulladással kapcsolatos hírek miatt a kereslet az oltóanyagok iránt a sokszorosára növekedett, annak ellenére, hogy az ÁNTSZ több alkalommal is felhívta a figyelmet arra, hogy nincs járvány karácsony előtt két hét leforgása alatt több havi mennyiség fogyott el, ami a szükségletek pontos felmérését és a rendelést nehezítette.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet folyamatosan figyelemmel kíséri a készleteket, az Intézet főigazgatója, dr. Pozsgay Csilla arra kérte/kéri a patikák vezetőit, csak valós igények esetén rendeljenek a rendelkezésre álló szűkös készletekből, ne raktározzanak felesleges készletet a gyógyszertárakban. A háziorvosok és gyermekorvosok közreműködését pedig abban kérte/kéri, hogy a rendelésnél a megkezdett oltási sorok folytatását prioritásként kezeljék, új oltási sort csak indokolt esetben indítsanak. (Amennyiben a patikusok számára nehézséget jelent az oltóanyag beszerzése, kérjék az OGYÉI segítségét: ogyei@ogyei.gov.hu)

A meningococcusok felszíni poliszacharidjaik alapján 13 szerocsoportba sorolhatók, közülük az A, B, C, W-135, Y szerocsoportúak a leggyakoribb kórokozók. Földrajzi eloszlás szerint különböző szerocsoportok dominálnak az egyes országokban. Hazánkban a B és a C szerocsoport által okozott megbetegedés fordul elő leggyakrabban, a decemberben történt halálesetet a C típussal történt fertőzés okozta.

Forrás: OGYÉI
Kelt: 2017-01-16

Kapcsolódó cikkek:
Támogatást kapnak az online kasszák beszerzéséhez a vállalkozások
OGYÉI: Hiánytalan és folyamatosan biztosított a gyógyszerellátás
Már visszavihetők a patikákba a hibás valsartan hatóanyagú készítmények